• Foto-2-920-250
  • Foto-4-920-250
  • Foto-3-920-250
  • Foto-1-920-250

...tapijt voor mooi geluid zorgt

mooi-geluidHet geluid van uw tv, cd- of dvd-speler klinkt veel mooier met tapijt op de vloer.

Home-entertainment systemen zijn niet aan te slepen. Uw eigen bioscoop thuis, beloven de fabrikanten. Mits de ruimte akoestisch in balans is. Geluidabsorberende materialen zijn de beste basis om optimaal te kunnen genieten van muziek of films.

Uitgekiende speakeropstellingen zorgen voor een perfecte geluidsweergave. Mits ook de kamer een beetje wil meewerken. Want daar zit vaak het addertje onder het gras – een slechte akoestiek van de ruimte. Zeker in minimalistisch ingerichte woningen kaatsen geluidsgolven terug via muren en meubels en vervormen zo de toonhoogtes. Ook een harde vloer, hoe mooi ook, draagt niet bij aan het luisterplezier – zelfs niet in combinatie met een fiks formaat karpet. Schrille of galmende klanken zijn het resultaat. Zonde van die exclusieve en vaak peperdure geluidsinstallatie.

Nagalmtijd
Die kwaliteitsdaling kan voorkomen worden met een inrichting die in voldoende mate geluid absorbeert. In professionele ruimtes zoals bioscopen en concertzalen wordt daar scherp op gelet. Beproefde middelen zijn de velours stoelbekleding, toneelhoge gordijnen en diverse absorberende wandafwerkingen. Zelfs geluidsstudio’s worden deels bekleed met textiele materialen. In het moderne interieur met z’n rechte paneel- en vouwgordijnen blijft eigenlijk alleen tapijt over als regulerend materiaal. De open poolstructuur zorgt voor een uitstekende geluidsabsorptie en verkort de zogenaamde nagalmtijd aanzienlijk. Ten opzichte van een harde vloer met ongeveer de helft. Dat akoestisch comfort kan extra worden verfijnd door de toepassing van ondertapijt. Want hoe dikker het tapijt, des te beter het effect. Wat precies het verschil kan maken tussen hinderlijke vervorming of een toonzuivere beleving van uw favoriete acteur of solist.

Tapijt zorgt dankzij de losse pool voor een uitstekende geluidsisolatie en verkort de nagalmtijd van geluid aanzienlijk. Het weerkaatst het geluid niet, maar absorbeert het. Ook worden de omgevingsgeluiden met de helft gereduceerd. Dus hoe dikker het tapijt hoe groter het effect.