• Foto-3-920-250
  • Foto-2-920-250
  • Foto-1-920-250
  • Foto-4-920-250

Extra info PIT/PRODIS-symbolen

 

  

Van licht tot zwaar woongebruik


De PIT/PRODIS-symbolen voor de toepassingsgebieden licht tot zwaar woongebruik d.w.z. een huis met een tot drie personen in het symbooltje, geven de consument een indruk hoe intensief het tapijt gebruikt kan worden. De uitkomst van een serie proeven naar de gebruiksintensiteit van tapijt is een onderverdeling in vier klassen van licht tot zeer intensief gebruik. Alleen indien de symbolen in combinatie met het PIT/PRODIS-vignet worden gebruikt, heeft u de garantie dat de proeven daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

FCSS1  FCSS2  FCSS3  FCSS4 

Van licht woongebruik  naar zwaar woongebruik


Bij een hogere inschaling is ook een lagere inschaling van toepassing!
Omdat de symbolen zijn gebaseerd op één serie proeven, geldt automatisch dat bij een hogere inschaling ook de lagere inschalingen van toepassing zijn. Tapijt met het toepassingsgebied normaal woongebruik kan dus ook in de slaapkamer worden gelegd.
In de PIT/PRODIS-informatie voor de toepassingsgebieden van tapijt mogen maximaal drie symbolen en minimaal één symbool worden gebruikt.

   

  

Trappen

De trap is een plek waar tapijt het stevig te verduren heeft. De meest kwetsbare plek is de hoek van de traptrede. Wanneer deze niet is afgerond, slijt het tapijt op die plaats enorm. De PIT/PRODIS-symbolen voor de trap zijn alleen geldig wanneer de traptreden zijn afgerond. Wijs de consument daar duidelijk op.

FCSS21  Trappen 
 FCSS22  Trappen (intensief gebruik)

Ook op de trap maakt het nogal wat uit hoe vaak deze belopen wordt. Daarom twee symbolen: trappen en trappen (intensief gebruik). In een druk gezin kan het best voorkomen dat het verkeer op de trap te vergelijken is met "zwaar gebruik", waarin voortdurend mensen op de trap lopen. 

Op de trap geldt dat ondertapijt de prestaties van het tapijt bevordert. Indien bij de PIT/PRODIS-symbolen is aangegeven 'Getest op ondertapijt', dan moet er ook ondertapijt op de trap worden aangebracht, anders is het symbool niet geldig. Tapijt dat op de trap wordt toegepast, moet sterk zijn. Het dient minimaal ook geschikt te zijn voor 'Wonen (zwaar gebruik)'. Tapijt met het toepassingsgebied 'licht en normaal gebruik' is te zwak voor de trap. De combinatie van deze toepassingsgebieden met een trap-symbool is in de PIT/PRODIS-informatie niet toegestaan.

   

  

Zwenkwiel

Zwenkwielen pakken het tapijt stevig aan. En hoe smaller de wieltjes, hoe agressiever. De draaiende werking onder het gewicht van iemand die op een stoel met zwenkwielen zit, of van een zware kast met zwenkwielen, komt hard aan. Zeker omdat het gewicht wordt geconcentreerd op hooguit enkele cm² (puntbelasting).

 FCSS19 Zwenkwielen 
 FCSS20  Zwenkwielen (intensief gebruik)

Bij PIT/PRODIS geldt dat de zwenkwielen minimaal een breedte moeten hebben van 2 cm. Bovendien hebben de zwenkwielen een glad oppervlak van staal/ijzer of kunststof.
In het geval van zwenkwielen is van belang hoe intensief het meubilair wordt gebruikt of hoe vaak bepaalde meubelen worden verplaatst. Dagelijks vele uren huiswerk, of iemand die vaak thuis werkt achter z'n bureau is in feite een werksituatie.

Toepassing van ondertapijt bij zwenkwielen
Ondertapijt zal de levensduur van tapijt in de meeste gevallen bevorderen, maar dat is niet het geval bij zwenkwielen. Hoe dikker de veerkrachtige laag onder het zwenkwiel wordt, hoe dieper de indruk. Het wiel zal dan steeds tegen een wal op moeten rijden en dat versterkt het slijtproces.
In de regel geldt dat bij gebruik van (zit-)meubelen met zwenkwielen geen ondertapijt wordt gebruikt en het tapijt volledig wordt verlijmd. Komt u een 'werksituatie' tegen, bijvoorbeeld een studeerkamer waar meubilair met zwenkwielen intensief wordt gebruikt, dan is dit ook het beste advies.

Misverstand: zwenkwiel betekent niet rolstoel geschiktheid!
Het zwenkwiel-symbool betekent níet dat dit tapijt ook geschikt is in situaties waarin rolstoelen en rollators worden gebruikt. Rolstoelen en rollators hebben namelijk rubberen wielen met profiel! Het PIT/PRODIS-systeem kent hiervoor (nog) geen symbool. In de praktijk voldoen tapijten met een lage lussenpool van synthetisch materiaal (zonder ondertapijt) het beste in deze situaties.

   

  

Antistatisch

Door wrijving en contact ontstaat statische elektriciteit. Lopen over tapijt is een vorm van wrijving en daardoor wordt iemand elektrostatisch opgeladen. Dat is volstrekt ongevaarlijk, maar het kan hinderlijk zijn. Wanneer iemand een geleidend voorwerp, bijvoorbeeld een metalen deurkruk, aanraakt, verliest hij die lading. Dat kan gepaard gaan met een voelbaar schokje. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere.

FCSS12

In de beginperiode van kamerbreed tapijt kwam het nog wel eens voor dat je een hinderlijke 'schok' kreeg bij het aanraken van een deurklink of 'kortsluiting' bij het openen van een metalen kast. Tegenwoordig behoort dat nagenoeg tot de verleden tijd. Bijna al het tapijt wordt 'antistatisch' behandeld door het verwerken van koolstof draadjes in het poolgaren, zodat de kans op elektrostatische schokken minimaal is. Een andere mogelijkheid is dat er bij het productieproces een 'antistatische spray' wordt aangebracht op het pooloppervlak van het tapijt.


In een testlaboratorium kan via de zogeheten loopproef worden nagegaan of het tapijt voldoet aan de (internationale) PIT/PRODIS-normen en of het 'antistatisch' PIT/PRODIS-symbool mag worden vermeld. Wanneer er toch nog hinderlijke schokken worden gevoeld kan het zijn dat de luchtvochtigheid in de ruimte te laag is.


De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een hygrometer. Vooral in de wintermaanden komt een lage luchtvochtigheid nogal eens voor (gebruik van centrale verwarming, helder vriesweer). Door planten neer te zetten, een luchtbevochtiger te plaatsen of gewoon wat water in de ruimte te spuiten met een plantensproeier kan het 'schokeffect' verminderd worden.


Bij vloerverwarming wordt het tapijt warm en droog. Het kan zijn dat daardoor de oplading wordt bevorderd. Daarom is het verstandig bij vloerverwarming altijd tapijt te adviseren met het PIT/PRODIS-symbool 'Antistatisch'. Het PIT/PRODIS-symbool garandeert niet dat er nooit een schokje gevoeld zal worden, maar wel dat de kans daarop minimaal is.

   

  

Brandgedrag

Tapijt met het symbool 'Brandgedrag' is niet onbrandbaar, brandvrij of onontvlambaar zoals de consument soms denkt. Een brandende sigaret of een kooltje uit de open haard op een tapijt met het symbool 'Brandgedrag' kunnen wel een schroeivlek geven, maar veroorzaken zeker geen verdergaande brand.

FCSS14

De omschrijving van het symbool 'Brandgedrag' is daarom 'draagt niet bij aan het ontstaan van brand'. Tapijt krijgt alleen het PIT/PRODIS-symbool 'Brandgedrag' toegewezen als het minimaal voldoet aan klasse Efl (voorheen T3 van NEN 1775). De "brand" symbolen zijn onderverdeeld in klassen. Volgens de nieuwe EU normen moet op tapijt dat op de consumentenmarkt wordt toegepast de brandklasse Efl staan vermeld. Voor de hogere klassen Dfl, Cfl en Bfl moet worden voldaan aan specifiek eisen en worden getest in een onafhankelijk testlaboratorium. Deze klasse kunnen dus op het tapijtstaal vermeld staan, ook binnen het PIT/PRODIS- systeem. CE vermelding ook met Brandsklasse. Sinds 1 januari 2007 moet op tapijt een CE label worden vermeld. Binnen het CE label moet de werkelijke brandklasse worden afgebeeld, naast het antislip symbool. Daarom is besloten om ook binnen het PIT/PRODIS-systeem de juiste brandklasse te vermelden. In het kort: Voor PIT/PRODIS moet er minimaal Efl vermeld worden bij de brandklassen. Hogere klassen van Dfl, Cfl en Bfl zijn toegestaan binnen PIT/PRODIS.

   

  

Vloerverwarming

Tapijt geschikt voor goed geïsoleerde ruimten waar vloerverwarming is toegepast als hoofdverwarming. Mits deze laag een temperatuur verwarming met maximale aanvoerwatertemperatuur van 40°C.
Vloeroppervlak mag niet warmer zijn dan 28°C.

FCSS18

  

 

Vochtige ruimten

Het symbool 'Vochtige ruimten' houdt niet in dat het tapijt dagen onder water kan staan, of permanent buiten kan worden gelegd, waar het voortdurend natregent.

FCSS16

De omschrijving 'geschikt voor ruimten waar het tapijt incidenteel nat wordt' betekent dat toepassing in badkamers en keukens tot de mogelijkheden behoort.
Indien het tapijt met het symbool 'Vochtige ruimten' af en toe nat wordt, bijvoorbeeld doordat er met natte voeten over het tapijt wordt gelopen, zal dit tapijt niet gaan rotten, bobbelen of ernstig verkleuren.

  

 

Elektrisch weerstand (doorlaatweerstand)

Tapijt met een doorlaatweerstand van ≤ 10.6 Ω (geleidend) of .≥ 10.9 Ω (dissipatief). Deze symbolen zijn van toepassing bij specifieke projecttoepassingen.

FCSS132

  

 

Elektrisch weerstand (doorlaatweerstand)

Tapijt met een doorlaatweerstand van ≤ 10.6 Ω (geleidend) of .≥ 10.9 Ω (dissipatief). Deze symbolen zijn van toepassing bij specifieke projecttoepassingen.

FCSS131

  

 

Antislip

Sinds 1 januari 2007 moet op ieder tapijtstaal het CE-label worden toegepast. Vloerbedekkingen en dus ook tapijt moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Een van die eisen is slipbestendigheid.


Dat betekent dat de vloerbedekking onder droge, niet-vervuilde (schone)omstandigheden een dymnamische wrijvingscoëfficiënt heeft van < 0,30. In dat geval mag het antislip-symbool DS worden vermeld op het product. Tapijt voldoet sowieso aan deze eis vandaar dat per 1 januari 2007 het Anti-slip symbool is opgenomen in het PIT/PRODIS systeem.

FCSS153

  

 

Lichtechtheid

Tapijt is verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog, van lichte pastels tot donkere warme kleurschakeringen.

FCSS29

Om te bepalen of deze kleuren op de langere duur ook hun kleur behouden wordt het tapijt getest.
Het PIT/PRODIS-symbool “lichtechtheid” geeft aan dat het tapijt uitgebreid is getest en voldoet aan de gestelde normen en niet zal gaan verkleuren.

  

 

Akoestiek

Het PIT/PRODIS-symbool “akoestiek” garandeert een daadwerkelijke verbetering van de akoestiek in de ruimte waar het tapijt is toegepast.

FCSS30

Tapijt biedt dankzij de open structuur een uitstekende geluidsisolatie en verkort de nagalmtijd van geluid aanzienlijk. De weerkaatsing van geluid op tapijt is half zolang als op een harde vloer.
Ook worden de omgevingsgeluiden met de helft gereduceerd. Dus hoe dikker het tapijt hoe groter het effect. Dat wordt dus optimaal genieten van favoriete muziek of films. Als in een ruimte bewust wordt gekozen voor tapijt als vloerbedekking én textiele materialen zoals gordijnen, gestoffeerde meubels, kan het geluidsniveau aanzienlijk verminderen.
Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het. Met de toepassing van ondertapijt wordt dat nog eens verbeterd.

  

 

Geluiddempend

In een kale ruimte worden gewone leefgeluiden zoals praten, de TV, de radio en het getik van hakken al gauw onaangenaam. In flats of appartementen zijn vooral de zogenaamde contactgeluiden berucht: geluid dat doordringt via de vloer naar het onderliggende plafond. Ook eengezinswoningen kunnen erg gehorig zijn.

FCSS32

Een teer punt is de trap die vaak tegen een zijmuur is gebouwd. Een verend tapijt kan in al deze gevallen een uitkomst bieden. Tapijt kan loopgeluiden met 25 à 34 decibel verminderen. In vergelijking, een harde vloerbedekking geeft een vermindering van slechts 1 tot 6 decibel.

  

 

Vormvast

Tapijttegels moeten voldoen aan een vormvast eis. Na het leggen is het van belang dat het tapijt zijn vorm behoud om te voorkomen dat er hinderlijke naden gaan ontstaan en dat tegels gaan verschuiven. Tapijttegels worden daarom uitgebreid getest op vormvastheid. Het PIT-symbool “Vormvast”garandeert dat de tapijttegel ook na jarenlang gebruik zijn vorm behoudt.

FCSS41

  

 

Snijvast

Tijdens het verwerken van het tapijt kan het mogelijk zijn dat gezien de structuur van het tapijt het gaat rafelen of er draden loslaten.Het  PIT/PRODIS-symbool ‘snijvast’ geeft aan dat het tapijt zo is geconstrueerd dat dat dus niet gebeurd.

FCSS23

  

 

 

Comfortklasse

De Europese PIT/PRODIS-symbolen kennen symbolen voor comfort van tapijt.

Voor deze symbolen geldt: hoe meer kroontjes, hoe hoger het poolgewicht.

De hoogte van het poolgewicht bepaalt het comfort van het tapijt. Het symbool met de vijf kroontjes geeft aan dat het tapijt het hoogste poolgewicht heeft en dus de meest luxe en comfortabele uitstraling. Dus 1 kroontje geeft minder poolgewicht aan dan 5 kroontjes.

 

 FCSS24 FCSS25  FCSS26  FCSS27  FCSS28