• Foto-1-920-250
  • Foto-4-920-250
  • Foto-3-920-250
  • Foto-2-920-250

Begrippenlijst

Geknoopt tapijt

In een aantal niet-Europese landen wordt deze techniek nog toegepast bij de vervaardiging van vooral karpetten. Zij worden meestal Oosterse tapijten of Perzen genoemd. Het is een arbeidsintensieve manier om tapijt te maken.

Geweven tapijt

Weven is al eeuwen een gewilde techniek, die in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is. Voor de vervaardiging van tapijt wordt weven nog steeds als techniek toegepast. De moderne weefmachines zijn weliswaar langzamer dan tuftmachines, maar leveren hoogwaardige en prachtige tapijten met speciale kleur- en dessin-effecten. De bekendste weefmethoden zijn Wilton en Axminste.

Getuft tapijt

Aan het eind van de jaren vijftig is een techniek ontstaan die men tuften noemt. Aan deze techniek ligt een fabricagetechniek ten grondslag die is afgeleid van de naaimachine, maar dan op vier of vijf meter breedte. Over de hele breedte van het tapijt zijn honderden naalden opgesteld. Elke naald steekt een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel. Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd die al dan niet wordt doorgesneden.

Haar

Haar dat gebruikt wordt voor fabricage van tapijten is meestal afkomstig van geiten. Het is zeer veerkrachtig, elastisch, vuilwerend en heeft een hoge slijtweerstand.

Jute, sisal, kokos en vlas

Jute, sisal, kokos en vlas zijn plantaardige garens en worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, bezitten ze vochtabsorberende eigenschappen en zijn ze sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. De tapijtindustrie gebruikt Jute vooral voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Katoen

Katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig. Het neemt gemakkelijk vocht op en staat ook gemakkelijk af. Katoen kan antistatisch, vlam- en vuilwerend worden gemaakt.

Naaldvilt tapijt

Dit soort tapijt wordt met behulp van de techniek ‘vernaalden’ gemaakt. Bij deze techniek worden vezelvliezen in lagen op elkaar gelegd en in elkaar vervlecht door een reeks naalden met haakjes die op en neer steken door het basisdoek.

Pillen

Sommige tapijten kunnen gaan pillen. Kleine vezeleindjes die uit het garen zijn losgekomen vormen dan kleine bolletjes aan het oppervlak (net als bij een trui).

Polyamide (nylon)

Polyamide (nylon) bestaat in vele soorten die onderling verschillen in structuur en chemische samenstelling. Aan de basiseigenschap van polyamide, sterkte, zijn tal van eigenschappen toegevoegd. Polyamide is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.

Polyacryl (acryl)

Polyacryl (acryl) is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichteenheid en het warmte-isolerendvermogen zijn zeer goed.

Polyester

Polyester is elastisch, heeft een goede treksterkte en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal.

Polypropyleen

Polypropyleen heeft een goede slijtweerstand en wordt om die reden veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet tot nauwelijks vocht op.

Pletten

Het tapijt kan door het dagelijks gebruik pletten, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Pletten betekent dat de polen niet meer helemaal in de oorspronkelijke stand staan.

Pluizen

Tapijt, vooral van gesponnen garens, kan in de beginfase gaan pluizen. Evenals bij pillen is het pluizen het gevolg van het losraken van overtollig vezelmateriaal uit de garens.

Shading/poolomloop

Met shading/poolomloop worden 'schijnvlekken' bedoeld, die de indruk geven dat er water op het tapijt is gemorst. In feite liggen de polen niet overal in dezelfde richting. Afhankelijk van waar u naar het tapijtoppervlak kijkt, lijkt het tapijt donkerder van kleur. Shading is een optisch effect dat niets te maken heeft met verkleuring. Hoe het ontstaat, is ondanks veel wetenschappelijk onderzoek, nog niet vastgesteld. Wel is inmiddels duidelijk dat het aan een bepaalde plaats is gebonden en incidenteel voorkomt bij met name tapijten met gesneden pool.

Statische oplading

Door wrijving ontstaat statische elektriciteit. Lopen over tapijt is een vorm van wrijving en daardoor wordt iemand elektrostatisch opgeladen. Dat is volstrekt ongevaarlijk, maar het kan hinderlijk zijn. Wanneer iemand een geleidend voorwerp, bijvoorbeeld een metalen deurkruk, aanraakt, verliest hij die lading. Dat kan gepaard gaan met een voelbaar schokje. De ene persoon is daar gevoeliger voor dan de andere. Tegenwoordig wordt bijna al het tapijt 'antistatisch' behandeld zodat de kans op elektrostatische schokken minimaal is.

Wol

Wol is van nature veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol kan antistatisch worden gemaakt, maar is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch. Er zijn verschillende soorten wol.