• Foto-2-920-250
  • Foto-1-920-250
  • Foto-3-920-250
  • Foto-4-920-250

Tapijt bespaart energie

bespaart energie

Languit op de grond liggen voor de openhaard? Op blote voeten door het huis lopen? Kinderen die op hun kamer op de grond een spelletje spelen? Met tapijt op de vloer is dit allemaal heel comfortabel.

Dit komt doordat tapijt warmte isoleert. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het 'weglekken' van warmte naar de constructievloer. Hoe langer de polen, hoe meer lucht er vastgehouden wordt, hoe meer tapijt de warmte isoleert. Tapijt met een foamrug of het gebruik van ondertapijt werkt, dankzij ontelbare luchtbelletjes, extra warmte-isolerend.

Omdat tapijt de warmte isoleert, kan de thermostaat een stukje lager en kunt u hiermee energie besparen (gemiddeld 4 tot 5%; in een strenge winter zelfs 10%). Zo verdient dat mooie tapijt zichzelf een stukje terug.
 
Tapijt is een goede warmte-isolator, reden waarom altijd  werd afgeraden om  tapijt bij vloerverwarming als hoofverwarming toe te passen. De huidige moderne bouw- en verbeterde isolatiemethoden zoals dubbele beglazing, zorgen voor een voldoende isolatieniveau, waardoor zelfs onder koude omstandigheden een behaaglijke temperatuur kan worden bereikt met de combinatie tapijt en vloerverwarming als hoofdverwarming. Wel moet aan de onderstaande eisen worden voldaan.

Tapijt geschikt voor goed geïsoleerde ruimten, waar vloerverwarming is toegepast als hoofdverwarming dan wel bijverwarming. Mits deze verwarming voldoet aan de voorwaarden van een maximale aanvoerwatertemperatuur van 40°C. (zgn. laag Temperatuur Verwarming) Bovendien mag de maximale temperatuur van het vloeroppervlak niet hoger zijn dan  28°C.