• Foto-4-920-250
 • Foto-2-920-250
 • Foto-3-920-250
 • Foto-1-920-250

Dubbel comfort met goed ondertapijt

Dubbel comfort met goed ondertapijtHet ultieme luxe gevoel? Wilt u extra comfort? Leg dan tapijt op ondertapijt. Door ondertapijt wordt het niet alleen nog comfortabeler en zachter, maar ook gaat het langer mee, dempt het geluid nog meer en isoleert het nog beter. Alles wat u moet weten over een goed ondertapijt…

Omdat er zoveel keuze is in vloerbedekking is het belangrijk om te weten dat een goed ondertapijt bijdraagt aan het gevoel van comfort en luxe van uw tapijt en dat u er langer en meer van kunt genieten. Hieraan is onlosmakelijk een goede installatie noodzakelijk en daarom zal  hierbij ook worden stilgestaan.

De verschillende manieren om een tapijt te installeren met hun specifieke eigenschappen zijn:

 • Tapijt geïnstalleerd op een ondertapijt – extra comfort, verlenging levensduur, makkelijk opneembaar, installatie door vakmensen.
 • Tapijt los installeren – relatief snel gelegd echter geen comfort, het tapijt zal gaan opkruipen, plooien en ook sneller verslijten.
 • Tapijt direct verlijmen op de ondergrond – geen comfort, sneller slijtage, lastig te verwijderen.

Naar onze mening is de beste manier om een tapijt te installeren degene in combinatie met een goed ondertapijt. Verderop vertellen wij u waarom.

Wat is een ondertapijt eigenlijk?
Een (goed) ondertapijt is de beste ondervloer waarop kamerbreed een textiele vloerbedekking geïnstalleerd kan worden. Ondertapijt wordt veelal toegepast voor huishoudelijk gebruik in bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers en op trappen.
Primair heeft ondertapijt een egaliserende functie om eventuele oneffenheden van de ondergrond op te vangen. Verdere eigenschappen van ondertapijt zijn – het verhogen van comfort, verbeteren van geluid- , koude-, en warmte isolatie en het opvangen van indrukken die het tapijt krijgt te verwerken. Voor de verschillende tapijten zijn er ook verschillende legmethoden.

Waarom ondertapijt?
Omdat een tapijt een belangrijke investering is, dient men er alles aan te doen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Een belangrijke factor om slijtage tegen te gaan is een goed ondertapijt. Een goed ondertapijt verlengt de levensduur van vloerbedekking en benadrukt alle positieve aspecten die bijdragen aan het gevoel van luxe en comfort. Wanneer de gekozen vloerbedekking een harde rug (onderkant) van bijvoorbeeld jute of een action backing heeft, bevelen tapijtfabrikanten aan om een veerkrachtig ondertapijt te leggen.

De toepassing van ondertapijt heeft dus belangrijke voordelen. Het boventapijt slijt minder snel en blijft dus langer mooi. Daarnaast werkt het geluidsreducerend en is het boventapijt makkelijker verhuisbaar. Doordat het meer veerkracht aan het tapijt geeft is het comfortabel en aangenaam om op het tapijt te lopen of te liggen. Bij de legmethode door middel van spantechniek zal men altijd een ondertapijt moeten toepassen.

De ondergrond:
Voordat er ondertapijt en tapijt gelegd gaat worden dient er eerst kritisch gekeken te worden naar de ondergrond. De drie meest voorkomende zijn: houten ondervloeren, beton (of anhydrietvloeren) en vloeren met een bestaande vloerbedekking zoals tegels, parket, laminaat of vinyl.
Het is van wezenlijk belang dat de ondergrond schoon, droog en vormvast is om een gegarandeerde installatie van het geheel te krijgen. De ondergrond is vormvast wanneer deze egaal en uit één geheel is opgeleverd. Er mogen geen uitsteeksels of  spijkers in de ondergrond achterblijven die een beschadiging kunnen veroorzaken. Nieuwe betonvloeren kunnen blijvend afzandend zijn en vragen om extra aandacht. Schoon, stof- en vetvrij is dan ook zeer belangrijk. De ondergrond dient dan eventueel met een speciale (anhydriet) primer te worden voorbehandelt. 

De legrichting:
Ondertapijt dient altijd haaks te worden gelegd op de legrichting van het tapijt. Het ondertapijt uitrollen met de onderzijde naar beneden zodat naden tegen elkaar aansluiten. Wij adviseren om de naden van het ondertapijt met tape aan elkaar te bevestigen. Let op dat het ondertapijt niet onder spanning komt te staan.

De ideale omstandigheden:
Door schommelingen in temperatuur c.q. luchtvochtigheid ontstaat werking in vloerbedekking. Dit is inherent aan een textiele vloerbedekking. In verband met droging van lijm en werking van het tapijt is de ideale temperatuur voor een ruimte ca. 18-20° met een vloertemperatuur van 15°. De ideale omstandigheden met betrekking tot luchtvochtigheid is 50-60%.

De installatie:
Het leggen van een ondertapijt kan het beste worden uitgevoerd door een ervaren stoffeerder of woninginrichter omdat voor sommige ondertapijten en tapijten een specifieke legmethode is voorgeschreven door de ondertapijt- of tapijtfabrikant.

De drie legmethoden
Kernpunten legmethoden:

 • Spannen: perfecte aansluiting op de plint, eventueel naspannen. Vakmanschap vereist, eenvoudig te verhuizen.
 • Verlijmen: stevig, strakke installatie, niet naspannen.
 • Single Stick: makkelijk, verhuisbaar, daar waar niet gespijkerd of verlijmd mag worden.

1) De spantechniek
Tapijt spannen op ondertapijt:

 • Voordelen: Biedt veel comfort en luxe, het tapijt gaat langer mee, het tapijt oogt een stuk mooier doordat het perfect aansluit op de plint. Het tapijt is makkelijk te verwijderen en weer opnieuw te installeren.
 • Belangrijk: Soms moet het tapijt tussentijds weer wat bijgespannen worden. Vakmanschap is vereist.

De tapijtlatten worden in het beton geslagen rondom in de te stofferen ruimte. Wanneer er in de betonnen ondergrond niet mag worden gespijkerd (denk aan vloerverwarming) dan kunt u ze ook verlijmen met speciale tapijtlattenlijm. Houd tussen de muur en de tapijtlat voldoende ruimte over om het tapijt daar achter in te kunnen steken.

Tapijtlatten, ook wel spanlatten genoemd bevatten schuinstaande haakjes welke wijzend naar de muur worden gelegd. De latten zijn ± 5,5 mm dik wat  dus ook de minimale dikte is voor ondertapijt. Tussen de latten wordt het ondertapijt los op maat gesneden en haaks op de legrichting van het tapijt ingelegd. De naden van het ondertapijt kunt u aan elkaar bevestigen met een eenvoudige tape. Op het ondertapijt komt het op maat gesneden tapijt (met een kleine overmaat) te liggen. De stoffeerder neemt in wat kleinere ruimten een knie spanner, in wat grotere ruimten een breedte spanner. Het spannen dient eerst in de lengte te gebeuren en daarna in de breedte. Met de spanner, welke een soort van naalden bevat die je in en uit kunt schuiven, pakt men het tapijt als ware op en trekt men het over de latten zodat deze terug in de tapijtlat valt en vast komt te zitten. Het tapijt met tapijtdrevel achter de latten plaatsen en het restant afsnijden. Het tapijt en ondertapijt kunnen altijd opgenomen worden voor eventueel hergebruik.

Naden:
Om te voorkomen dat bij meerdere banen van het tapijt naden ontstaan of loskomen gebruikt men lasband. Deze bevat een Hot Melt laag. Eerst de zelfkant van het tapijt opnieuw snijden, zodat er perfecte kanten ontstaan. De kanten leg je op de lasband, waarna je die met een soort van strijkbout ( lasbout ) bewerkt zodat de Hot Melt laag gaat smelten. Het tapijt terug laten vallen en ligt het vast.

2) verlijmen; double-stick
Het verlijmen van tapijt op ondertapijt:

 • Voordelen: Ligt stevig, strakke installatie, tapijt hoeft niet nagespannen te worden, comfortabel, verlengt de levensduur van het tapijt, opneembaar en goed te verwijderen.
 • Belangrijk: Kan vochtgevoelig zijn bij onjuist gebruik van lijm en of fixatie.                                                                       

De ondergrond moet schoon, druk- en vormvast, vlak en blijvend droog zijn. Er mogen ook geen stoffen op de ondergrond aanwezig zijn die een goede hechting nadelig kunnen beïnvloeden. Men kan de anti-slip uit de jerrycan gewoon op de ondergrond gieten. Het dient echter aanbeveling om de anti-sliplijm in een schone werkemmer te gieten zodat met een verfroller de verdeling makkelijker is aan te brengen. Het verbruik ligt, afhankelijk van de zuigkracht van de ondergrond, op ongeveer 50-80 gr/m². Het ondertapijt kan nu met de onderzijde in de antislip haaks op de legrichting van het tapijt worden gelegd en blijft altijd probleemloos opneembaar. Snijd aan het uiteinde de resten af zodat het ondertapijt tegen de plint aan ligt. Naden van het ondertapijt vastzetten met dubbelzijdige tape. Het tapijt is makkelijk over de crêpe papierrug van het ondertapijt heen op zijn plaats schuiven. Sla het tapijt aan één zijde terug en breng de lijm op het ondertapijt aan met een fijn vertande kitstrijker (TKB-A2). Sla het tapijt vervolgens terug om de andere zijde van voldoende lijm te voorzien. Druk het tapijt goed aan en snijd de restanten van het tapijt af zodat het goed tegen de plint aansluit.

Belangrijk is om het tapijt met een glider goed aan te wrijven zodat de lijm doordringt tot diep in de rug (secundary backing) van het tapijt. Nadat de stoffering is voltooid is het aan te bevelen het tapijt de eerste uren niet te belasten.

3) De Single Stick methode
Het verlijmen van tapijt ondertapijt:

 • Voordelen: Makkelijk en snel te leggen en te verwijderen; verhuisbaar systeem. Veel comfort. Voor stoffeerders minder belasting van knieën en rug. Beperkt vakmanschap nodig. Hanteerbare rollen.
 • Belangrijk: Kan gevoelig zijn voor schommelingen in de luchtvochtigheid indien niet haaks gelegd. Volg de leginstructie!

Gebruik hiervoor een textiel (naaldvilt) ondertapijt dat los op een droge, stof en vetvrije ondergrond kan worden gelegd. Men hoeft de ondergrond niet voor te strijken met een antisliplijm omdat specifieke ondertapijten aan de onderzijde al zijn voorzien van een speciale antislip - fixatielaag. Door de anti-slip laag is het ondertapijt makkelijk te leggen en later weer te verwijderen. Dit exclusieve ondertapijt bestaat uit drie lagen; de zogenaamde sandwichconstructie. De fixatielaag met antislip hecht aan de ondergrond. Een tweede en tevens zachte laag die egaliseert, oneffenheden opvangt en zorgt voor extra veerkracht en comfort. De derde laag is een hardere en stabiele - van rubber voorziene bovenlaag – welke ook nog is voorzien van een speciaal vlies die voorkomt dat de lijm in het ondertapijt doordringt. Het tapijt moet op deze bovenste laag worden verlijmd.

Dit ondertapijt voor de Single Stick methode is een ideale oplossing voor ondervloeren waarop niet gespijkerd of gelijmd mag worden. Bijvoorbeeld bij vloerverwarming, parketvloeren, tegels of andere harde vloeren. Het wordt dan ook veelal toegepast in huurwoningen van woon coöperaties, appartementen en bejaarde- of senioren woningen. Ook is het zeer geschikt bij borderwerk of wanneer patronen in het tapijt worden gemaakt. Het lassen van naden met lasbanden is bij dit ondertapijt niet nodig.

Deze tekst is met zorg samengesteld door Estillon B.V. uit Uden met de bedoeling om u zo volledig mogelijk te informeren over alle aspecten die een goed ondertapijt u kan bieden.