• Foto-1-920-250
 • Foto-3-920-250
 • Foto-4-920-250
 • Foto-2-920-250

Tapijttips bij het leggen

Tapijttips bij het leggenMet de aankoop van tapijt haalt de consument een vloerbedekking in huis waar men jarenlang plezier aan zal beleven. Voorwaarde is wel dat het tapijt goed wordt gelegd. Kamerbreed-tapijt leggen is geen eenvoudig karwei. Er komt heel wat bij kijken, zoals het exact passend maken aan de plinten en in moeilijke hoekjes (bijvoorbeeld bij verwarmingsbuizen), het naadloos aansluiten, het rekening houden met lichtval en snijverlies, het opspannen en lijmen van tapijt.

Het is dan ook aan te raden om het leggen van kamerbreed tapijt aan een vakman over te laten, u dus. Als de consument toch besluit om zelf tapijt te leggen, dient het tapijt exact volgens de legvoorschriften te leggen. Het leggen van tegeltapijt is eenvoudiger en kan met behulp van legvoorschriften eventueel door de consument zelf worden gedaan.

Even wat tips voor het leggen van tapijt op een rij:

 1. Acclimatiseren
  Door het tapijt thuis uit te pakken en even te laten acclimatiseren wordt  krimpen en rekken van het tapijt voorkomen.
 2. Vlakke ondergrond
  De ondergrond waarop het tapijt wordt aangebracht moet droog, vlak, vormvast en glad zijn afgewerkt. In het geval van een houtenvloer moet vaak een extra laag hardboard of spaanplaat worden gelegd. Bij een betonnen vloer is het noodzakelijk om gaten en scheuren weg te werken. Indien de trap wordt bekleed met tapijt dienen de hoeken van de trap aan de voorzijde eerst te worden afgerond om te voorkomen dat het tapijt op deze plekken slijt.
 3. Wel of geen ondertapijt?
  •   Als bij de PIT/PRODIS-informatie wordt vermeld 'Getest op ondertapijt' moet u het tapijt op ondertapijt leggen. Door het ondertapijt blijft uw tapijt langer mooi en tekenen zich minder snel oneffenheden in de ondervloer af. Het geeft bovendien een gevoel van extra comfort en luxe.
  •   Tapijt met een textiele of een latexrug moet gelegd worden op een blijvend elastisch ondertapijt.
  •   Bij tapijt met een schuim- of foamrug heeft u geen ondertapijt nodig. Het kan rechtstreeks op een gladde ondergrond worden geplakt.
  •   Voor sommige tapijtsoorten die geschikt zijn om op trappen gelegd te worden, kan ondertapijt worden voorgeschreven. De PIT/PRODIS-symbolen maken duidelijk welk tapijt geschikt is om op trappen te leggen.
  •   Tegeltapijt heeft meestal een bitumenrug en kan vrijwel altijd los op de ondergrond worden gelegd zonder ondertapijt.
  •   Bij vloerverwarming mag geen ondertapijt worden toegepast. Ondertapijt houdt namelijk de warmtedoorvoer tegen.
  •   Bij tapijt geschikt voor zwenkwielen mag ook geen ondertapijt worden aangebracht.
 4. Legrichting
  Tapijt ziet er tegen de vleug in (richting waarin het poolgaren ligt) voller uit van kleur. Let daarom bij het leggen op dat bij alle tapijtbanen de vleug in dezelfde richting komt te liggen en volg de legvoorschriften. In principe geld altijd: vanaf de deur of waar je een ruimte binnenkomst kijk je altijd in de pool.
 5. Lijmen, plakken met tape of spannen?
  •   Tapijt met een foamrug kan rechtstreeks op een droge, gladde ondergrond geplakt worden. Voor het plakken van tapijt is speciale lijm verkrijgbaar (gebruik bij voorkeur lijm waarin geen oplosmiddelen zijn verwerkt). Houdt er rekening mee dat gelijmd tapijt niet verhuisbaar is.
  •   Tegeltapijt kan vrijwel altijd los op de ondergrond worden gelegd. In kleine ruimten (tot ongeveer 16 m2) kan tapijt los worden gelegd. Wel moet het aan de randen met dubbelzijdig tape worden vastgezet. Bij oppervlakken groter dan 25 m2 is het aan te bevelen om elke vierde tegel te bevestigen met een stukje dubbelzijdig plakband van ongeveer vijf cm lang.
  •   Tapijt dat is voorzien van een rug van textiel of latex is niet geschikt om rechtstreeks op de ondergrond te bevestigen. Gebeurt dit wel, dan is er een grote kans dat er slijtage optreedt. De beste oplossing is om dit tapijt op een veerkrachtig ondertapijt te leggen en vervolgens op span- of spijkerlatten te spannen. Hiervoor worden latten met de spijkerkanten omhoog op een halve centimeter afstand van de plinten op de vloer bevestigd. Vervolgens wordt het tapijt van plint tot plint op de spijkertjes gespannen. Als er meer dan één baan wordt gespannen, dan moeten de banen eerst aan elkaar worden bevestigd. Dit kan worden gedaan door middel van plakken en lassen. Het voordeel van deze legmethode is dat u uw tapijt eenvoudig van de spijkertjes kunt loshalen en kunt meenemen naar uw volgende huis.